Dream. Love. Shop.

Dream. Love. Shop.

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Υπάρχει και η μέση λύση.

Μοντέλα για… μεγάλα μεγέθη. Υπάρχουν, αλλά δεν είναι κομμάτι άτοπο; Είναι σαν να ονομάζουμε έναν άφωνο, τραγουδιστή. Έναν αμόρφωτο, επιστήμονα. Άρχισες να μπαίνεις στο νόημα; Πριν κατηγορηθώ ως ρατσίστρια, θα το αναλύσω λεπτομερώς και θα δεις πως στο τέλος θα συμφωνήσουμε. Ή και όχι!

Μετά τον τραγικό θάνατο ενός ανορεξικού μοντέλου, αρκετοί οίκοι μόδας άρχισαν να οργανώνουν «εκστρατείες» ούτως ώστε να απαγορευτούν τα κορίτσια με μικροσκοπικό δείκτη μάζας σώματος, στις πασαρέλες.Οι οίκοι μόδας, λοιπόν προσπάθησαν να καταστρέψουν το –αν μη τί άλλο λανθασμένο- ανορεξικό μοντέλο γυναίκας και επέμειναν, μάλιστα, στο να καταργηθεί το λεγόμενο size 0. Μέσα σε όλα αυτά, η γνωστή στυλίστρια Rachel Zoe, έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές για τις ανορεξικές πελάτισσες τις (βλ. Lindsay Lohan, Nicole Richie), για τα λίγα κιλά της, για τα λανθασμένα πρότυπα που πλασάρει αλλά και για την εμμονή της με το size 0. Καλά μέχρι εδώ!

Και κάπου εδώ ας αναλύσουμε, τί ΑΚΡΙΒΩΣ σημαίνει η λέξη «καμπύλες». Καμπύλες δεν σημαίνει κυτταρίτιδα. Καμπύλες δεν σημαίνουν ψωμάκια. Καμπύλες δεν σημαίνει κοιλιά. Καμπύλες ΔΕΝ είναι τα περιττά κιλά! Καμπύλες σημαίνει ένα καλοσχηματισμένο σώμα με μέση, πωπό και στήθος. Για αυτό, λοιπόν και πολλές γυναίκες που παρερμήνευσαν την φράση του αυστηρού αυτού χώρου της μόδας καταφεραν να νομιζουν οτι προκειται για ενα σημείο που λέγεται «άφησα τον εαυτό μου» είμαστε «γυναίκες με καμπύλες». Η φράση αυτή δεν είναι αντίδοτο στα περιττά κιλά! Αυτό πρέπει να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό βλέπουμε τους ρόλους να αντιστρέφονται και ο ρατσισμός, πλέον, να έρχεται από τις στρουμπουλές γυναίκες. Είναι δε τόσο αστείο το γεγονός πως πολλές γυναίκες (με περιττά κιλά) μιλούν σχεδόν με απέχθεια για τις αδύνατες γυναίκες, πετάνε τη φράση «τα πάχη μου τα κάλλη μου» και το επόμενο λεπτό ανταλλάσσουν δίαιτες. Υπάρχει μια απόσταση από τα εμφανή κόκκαλα στα παραπάνω από εμφανή περιττά κιλά. Γιατί να μην την καλύψουμε; Ή απλούστερα, γιατί να μην τα έχουμε καλά με εμάς;

Το V magazine, πριν λίγους μήνες, εξέδωσε ένα τέυχος αφιερωμένο στα μεγέθη. Το μήνυμα που περνούσε ήταν το ότι, όπως και αν είσαι (ψηλός, χοντρός, κοντός, αδύνατος) πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου. Ό,τι πιο σωστό έχει ειπωθεί. Παρόλα αυτά κατηγορήθηκε άμεσα από αναγνώστες πως προβάλλει την παχυσαρκία! Μέσα στις σελίδες του, υπήρχαν παχύσαρκες γυναίκες (και όχι απλά με περιττά κιλά) σε ρόλο μοντέλων και αυτό χτύπησε άσχημα. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν είναι σωστό να παρουσιάζουμε ούτε ανορεξικούς ούτε oversized ανθρώπους ως μοντέλα! Ως πρότυπα! Όπως προσπαθούν τα μέσα να καταργηθεί το ανορεκτικό πρότυπο έτσι πρέπει να σταματήσουν πάραυτα να προωθούν το «oversized» μοντέλο. Υπάρχει η μέση λύση.
Τέλος, πρέπει να τονίσουμε πως όσα προβλήματα δημιουργείς στον εαυτό σου προσπαθώντας να χάσεις άπειρα κιλά σε απειροελάχιστο χρόνο, τα διπλάσια προβλήματα υγείας δημιουργείς εαν έχεις πολλά παραπάνω κιλά! Από την γονιμότητα σου, μέχρι την καρδιά και τον εγκέφαλο σου τα πολλά παραπάνω κιλά βλάπτουν. Δεν είναι λόγος, λοιπόν, να αφήνεσαι ή να εφησυχάζεις (σε όποια κατηγορία και αν είσαι) επειδή τα μέσα επικοινωνίας δεν έχουν την αίσθηση του μέτρου… δεν έχουν την αίσθηση της μέσης λύσης.



τραγικη εικονα εφηβης με ανορεξια.


by blog…otsarka

2 σχόλια:

  1. τι θα μπορουσε κανεις να σχολιασει αφου τα ειπε ολα απο μονα του το αρθρο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο δεν είναι by blogotsarka. Είναι από το www.fave.gr
    http://www.fave.gr/?p=1400

    ΑπάντησηΔιαγραφή